Followers

Monday, April 9, 2012

M.E.O.W.W.W



salam
dear izreen
wahhh..hari ni jer ak update baper byk post kan...x da kejer la kater kan..he3..ok hari ni aku nk update pasal..meoww..meowww..meoww..hahaha..about my cat.yang comel..gemoookkkk..cutee...gebu..walaupun dier itammmmm..tapi bukan itam hodohhh ..owkey..kucing ak ni cmpuran mix kucing biasa ngan kucing parsi..kucing ni sebenarnya kucig abg ak..abg ak ambik kat langkawi...kucing ni dier dulu wktu abg ak kat langkawi.abg ak rajin bagi kucing makan..slh sekor nyer si kucing ak nila..start from that..dier dah x boleh berpisah plak diorg ni..baik abg ak..baik kucing ni..hahahhaha..so start from tu jga la..kucing ni menjadi slh seorg dari keluarga kami..kami semuaa sgttttttttttttt sygkan kucing ini.nama kucing ak FASEBOOKK...nama tu abg ak la bagii.lawak..sifat dier sgt comell..kiut n wat kami sekeluarga sygkan dier..pnah sekali dier ilang.satu family keluar cari.lawak gler..nampak x kasih syg kami..pada si kucing ni..he3.. kla ni pic dier..nk bubuh byk.mls..hahahahha..

p/s:hype nama saya fasebbookk..sy si gemooookkk yang mls..sy suka titoww kat sofa ataupun toto..coz sedap sesuai dgn badan sy yang gemokk gebu...he3...sy suka makan makanan dari fancy feast..sbb dier sedap...tgk la bdn sy yang gebu ni.he3..jelez x uolls ngan body i..lala

p/s:aduh aksi ak ni pown nk snap ker..ganggu jer.nk rehat.

next..ni ader baper perkara yang menarik tentang kucing yang ak nak share ngan korg..meowww..meoww..hope info ni berguna ya...he3..


  • Kucing rumah boleh tidur sehingga 14 jam sehari
  • Kucing mampu menghasilkan sehingga 100 bunyi vokal manakala anjing hanya mampu buat 10 sahaja.
  • Kucing menggunakan misai mereka sebagai antena untuk mengukur sama ada lauluan itu muat atau tidak untuk dilalui. Jadi sila jangan potong atau trim misai misai kucing korang. Kesian kucing tu nanti
  • Kebanyakkan kucing tidak memiliki bulu mata.
  • Sama seperti cap jari, corak di hidung kucing adalah unik dan berbeza-beza
  • Dalam seumur hidup, dianggarkan seekor kucing rumah menghabiskan masa 10,950 jam mengiaw (purring) haha
  • Kucing mampu selamat walaupun jatuh dari ketinggian 30 kaki
  • Kucing ada 32 otot di setiap telinga.
  • Kucing akan membersihkan dirinya dengan lidah selepas berhadapan dengan sesuatu yang berbahaya atau selepas bergaduh dengan kucing lain. Ini bertujuan untuk menenangkannya dengan melakukan sesuatu yang biasa baginya.
  • Kucing boleh melihat 6 kali lebih baik berbanding manusia di waktu malam. Ini kerana mereka mempunyai tapetum lucidum, satu lapisan extra yang bertugas untuk menyerap cahaya.
  • Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kekanan.
  • Kucing mamapu untuk berlari sepantas 20 KM sejam bila ia meningkat dewasa, tapi malangnya kebanyakkan kucing sekarang ni dah terlalu malas untuk berlari

No comments:

Post a Comment